Jak připravit horkou čokoládu

cokolada_horka_nalepky_3_do_clanku.jpg

Jak připravit horkou čokoládu

Každému vyhovuje čokoláda jinak hustá, mě se osvědčilo množství surovin 1:1, tedy 50g mléka (polotučné nebo plnotučné) a 50g čokolády. Porce se na první pohled může zdát malá, je to jen půl šálku na osobu, ale je tak vydatná, že vám bude určitě stačit! Navic mám pro Vás ještě tipy na další vylepšení.

Horká čokoláda je lahodná a voňavá. Zahřeje a povzbudí.

Postup přípravy horké čokolády

Správně by se měla čokoláda zahřívat pomalu ve vodní lázní a ne na teplotu vyšší než 65 oC, tu potom naředit teplým mlékem do požadované hustoty...

Mě přijde nejpohodlnější příprava pomocí mikrovlnné trouby (tady pozor: musíte přesný čas zkusit a hlídat teplotu, záleží na výkonu mikrovlnky, raději zkuste zahřívat nejdřív kratší dobu).

  1. Nalijte do hrnku 50g mléka a ohřejte ho v mikrovlnce přibližně 30 - 60 vteřin na plný výkon.
  2. Do šálku vsypte 50g čokolády a pořádně rozmíchejte, chvilku potrvá, než čokoláda zareaguje na teplo z mléka.
  3. Potom to dejte ještě cca na 30 vteřin ohřát do mikrovlnky a pak zase rozmíchat, dokud čokoláda není úplně hladká a bez hrudek.

S ohříváním čokolády opravdu opatrně, nesmí vařit, jinak se srazí a máte po legraci, je vhodné ji zahřívat pomalu.

TIPY na vylepšení dokonalého

  • Vezměte trochu ovoce, třeba jahody, maliny nebo banán na kousky, a zalijte ho tou horkou čokoládou. To je fakt parádní!
    (Pokud používáte mražené ovoce, tak ho předtím rozehřejte.)
  • Navíc přidejte šlehačku, ale tu dejte do druhého šálku, pak si každý může brát množství podle chuti.
  • Horkou čokoládu můžete doplnit špetkou koření, fajn je třeba skořice, kardamom, chilli, mletý pepř